Monday, July 25, 2011

what a year, what a summer!

Πολυαγαπημένοι μου μαθητές!


Περάσαμε μια ιστορική χρονιά φέτος και το καλοκαίρι ήταν γεμάτο συγκινήσεις από τις διαδηλώσεις και το μακελειό μέχρι τις συγκινητικές στιγμές πρακτικής με τους αγαπημένους εμπνευσμένους δασκάλους μας, τον Rusty, τον John Friend, και εσάς όλους τους παλιούς μαθητές και φίλους.


Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν σας βλέπω, κάθε φορά που σας βλέπω. Μαθαίνω τα νέα σας και βλέπω την πρόοδο σας στην ζωή και στο μονοπάτι σας. Πάντα, ακόμη και όταν δεν ειναι εμφανές, συνεχίζουμε να αλλάζουμε και να εξελισσόμαστε.


Στο τελευταίο newsletter που σας στέλνουμε σήμερα-αύριο, έγραψα ένα μυστικό, κάποια σκέψη που μου ερχόταν αυτόν τον Ιούλιο ξανά και ξανά αλλά δεν έγραψα την απάντηση. Θα την εκμυστηρευτώ σε σας. Η σκέψη ήταν μια γνωστή έκφραση του Rusty: Whom would you do it all for? Το σκεφτόμουν γιατί συχνά αναρωτιέμαι για την πορεία μου στη ζωή και στο πνευματικό μονοπάτι. Και για το ποιος είναι τελικά αυτός ο Γκούρου που μας καθοδηγεί, και τί είναι αυτό που με εμπνέει πάνω απ' όλα...


Μια μέρα η απάντηση μου ήρθε απλά και καθαρά: Για όλους τους μαθητές μου και για την ομάδα μας.


Είμαι βαθειά συγκινημένη από τον τρόπο που έρχεστε στο στούντιο γεμάτοι ελπίδες, όνειρα, και ιδεαλισμό. Με ειλικρίνεια και έναν έντιμο πόνο. Όλοι μας διαισθανόμαστε ότι δεν είμαστε τέλειοι αλλά ότι θέλουμε να επενδύσουμε τα πάντα για να βρούμε την πορεία μας και τον καλύτερο μας εαυτό. Και λίγο λίγο αυτό ακριβώς πετυχαίνετε με το κάθε σας βήμα, με όλες τις αλλαγές που σας βρίσκουν ή που επιδιώκετε. Το μόνο που μπορώ να πω έιναι ένα μπράβο για την πορεία σας. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη. Είστε πραγματικά υπέροχοι!
Σας ευχαριστώ που κάνατε το NYSY ένα μεγάλο σταθμό στην πορεία σας και θα ήθελα να ξέρετε ότι η σάνγκα που μαζί δημιούργησαμε θα έιναι πάντα εδώ για να σας καμαρώνει και να σας στηρίζει. Να θυμάστε την πρακτική σας και να συνεχίζετε να στηρίζετε ο ένας τον άλλο. Για το μέλλον σκέφτομαι διάφορους τρόπους για να συνεχίσουμε την πρακτική και τις σπουδές μας. Τα προγράμματα στο NYSY αλλά και στην Αρμονία και σε όλους τους χώρους με τους οποίους συνεργαζόμαστε θα συνεχιστούν με πολύ θετική ενέργεια και δύναμη.


Στο NYSY μέχρι τώρα είχατε την ευκαιρία να ασκηθείτε με δασκάλους πραγματικά μοναδικούς. Οι καλύτεροι δάσκαλοι του κόσμου έχουν έρθει και θα συνεχίζουν να έρχονται κοντά σας. Πιστεύω ότι η ίδια η πρακτική μας είναι το μεδούλι της σημερινής γνήσιας πρακτικής στον κόσμο. Χαίρομαι που πήραμε αυτό το μονοπάτι της εξέλιξης μαζί. Να είστε σίγουροι ότι οι μεγάλες εκπλήξεις και οι αλλαγές θα συνεχιστούν όσο συνεχίζουμε με την ίδια αφοσίωση και επιμονή.


Αυτό το καλοκαίρι ήταν γεμάτο από το φως των γκουρού για μένα, αλλά και για σας που σταθήκατε κοντά σε όλα τα γεγονότα. Ο αγαπημένος μου δάσκαλος του διαλογισμού Reb Anderson μου μετέδωσε την καρδιά της διδασκαλίας του Βούδα με μια τελετή που ονομάζεται Jukai ή Taking the Precepts, τους 16 ηθικούς κανόνες για μια ζωή βασισμένη στην ειλικρίνεια, τη μη βία, την αγνότητα και τη συμπόνια.


Ο Rusty Wells που ήταν σοβαρά άρρωστος στο κρεβάτι για πάνω από 2 μήνες σηκώθηκε και ήρθε στην Ελλάδα που έβλεπε ως μέρος απαγορευτικό στις ειδήσεις για να μας στηρίξει με την αγάπη του. Πίσω από τις ευχάριστες και απολαυστικές τάξεις του Bhakti Flow κρύβεται ένας πολύ βαθύς δεσμός που αισθάνεται με την Ελλάδα και την σάνγκα μας. Καταφέραμε να φιλοξενήσουμε και τον John Friend που έβαλε όλη του την δύναμη για να μας θυμήσει ότι υπάρχει κάτι πολύ δυνατό εδώ στην Ελλάδα στην ιστορία και τους βράχους μας, και κυρίως βαθειά μέσα μας, στο DNA μας.


Τι άλλο θα μπορούσαμε να ελπίσουμε πια? Θα ήθελα να γνωρίσετε απο κοντά και τον Reb. H αφάνταστη αταραξία και συμπόνια του θα σας έκαναν να αναρωτηθείτε...


Αλλά μιας και αυτό είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή και μια και το μαγικό χαλί που μου έταξε ενας Πέρσης πρίγκιπας δεν ειναι ακόμη έτοιμο, θα αρκεστούμε σε ένα απλό retreat στη Μάνη. Με δυο νεότερους αλλα πολύ σοφούς δασκάλους από το κέντρο Ζεν του San Francisco τον Greg και τη σύζυγο του Linda. Και δεύτερο μυστικό: η επιθυμία μου για το retreat της Μάνης να είναι μια βαθειά εμπειρία που να συνδυάζει την πρακτική της γιόγκα και του διαλογισμού Ζεν, με την θεραπευτική δύναμη της φύσης, της θάλασσας, της ανθρώπινης συντροφικότητας. Είμαι έτοιμη για ένα ιδιαίτερο ταξίδι, ελπίζω κι εσείς. Θα ήθελα αυτά τα καλοκαιρινά retreat να είναι σαν reunion για όλους εμάς ειδικά από τις εκπαιδευτικές ομάδες, για αυτό αν μπορείτε να έρθετε θα σας περιμένω ολόκαρδα.


Θα έρθουν και άλλες έκπληξεις το φθινόπωρο και περιμένω να ακούσω και από σας τι επιθυμείτε να δείτε στο NYSY.


Σας εύχομαι με αγάπη το πιο απίθανο καλοκαίρι. Τελευταίο μυστικό: οι επιφωτισμένοι δάσκαλοι του Ζεν και της Γιόγκα μας διαβεβαιώνουν οτι η απελευθερωμένη ψυχή βρίσκεται σε κατάσταση υπέρτατης χαράς όπου κι αν σταθεί. Στην πραγματικότητα χορεύουμε στα κύματα, πετάμε στα σύννεφα, σμίγουμε πανηγυρικά με τη γη στο κάθε μας βήμα, στην κάθε στιγμή της ζωής μας.


Συμφωνείτε?
Φως, φως, φως, και αγάπη,
Βιβή

No comments:

Post a Comment