Friday, May 4, 2012




Καλοί μας φίλοι, σας ευχόμαστε έναν όμορφο και δημιουργικό Μάη.

Τον Απρίλιο φιλοξενήσαμε στο NYSY έναν πολύ ενδιαφέροντα φιλόσοφο, ιστορικό, και δάσκαλο υπερβατικού διαλογισμού, τον Dr. Kenneth Chandler, του οποίου το βιβλίο "Veda and AncientGreece" πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Αμερική. Η κεντρική ιδέα της ομιλίας η οποία πραγματικά μας συνεπήρε είναι ότι η Αρχαία Ελλάδα έλαμψε μέσα από τη Χρυσή Εποχή της Αθήνας και επηρέασε όλους τους τομείς της ζωής, σκέψης, τέχνης και φιλοσοφίας γιατί ακριβώς εμπνεύστηκε από τα Ελευσίνια Μυστήρια όπου κεντρικός σκοπός και πρακτική ήταν η ένωση του νου και πνεύματος με το θείο. Οι ιδέες του Σωκράτη, Αριστοτέλη, και Πλάτωνα μάλλον προήλθαν από αυτή τη φωτισμένη κατάσταση του νου μέσα από τη βαθειά σύνδεση, και για το λόγο αυτό οι αρχαίοι αναφέρονται στον Απόλλωνα ως θεό του φωτός (ή φως θεϊκό) και στην Αθηνά ως την θεά της Σοφίας. Είναι η φυσική, ήρεμη, και άπειρη συνειδητότητα μέσα μας που αναβλύζει φως και σοφία και οι αρχαίοι φιλόσοφοι/πνευματικοί (ο Σοφοκλής ήταν ιερέας στα Ελευσίνια μυστήρια) έκαναν κάθε προσπάθεια να μας διαφωτίσουν και να να μας παροτρύνουν να βιώσουμε αυτή την κατάσταση.

Η κατάσταση αυτή της βαθειάς σύνδεσης είναι εφικτή σε μας σήμερα και απόλυτα απαραίτητη αν θέλουμε να ξεφύγουμε από το τελματικό αδιέξοδο και την πνευματική σύγχυση των ημερών μας. Πως επηρέασε μια Αθήνα 50,000 κατοίκων τον παγκόσμιο πολιτισμό; Μέσα από την πνευματική δύναμη των πολιτών της. Με τον ίδιο τρόπο έχουμε κι εμείς αυτή τη δυνατότητα να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση μέσα από την προσωπική μας πρακτική και πνευματική σύνδεση με μια βαθύτερη ησυχία. Η Ησυχία μάλιστα απεικονίζεται στην Αρχαία τέχνη ως μια θεότητα σε βαθιά περισυλλογή, και είναι η κόρη της θεάς Δίκης. Βλέπετε πως συνδέονται οι δύο αυτές έννοιες-Δικαιοσύνη και Ησυχία-είναι μάνα και κόρη, η μία είναι η συνέχεια της άλλης! 
Στο τεύχος του Μαΐου του Yoga Journal η καταπληκτική Sally Kempton στο άρθρο της Soul Asylumσυμβουλεύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα βγάλουμε πέρα με τις εξωτερικές πιέσεις είναι να δημιουργήσουμε ένα άσυλο για την ψυχή μας, δηλαδή χώρο για διαλογισμό και σύνδεση στην καθημερινή ζωή μας. Η φύση είναι το ιδανικό περιβάλλον για μας και μας βοηθά να επιστρέψουμε στην ηρεμία κατευνάζοντας αυτόματα το νευρικό μας σύστημα για το λόγο αυτό οι τακτικές μοναχικές επισκέψεις στη φύση είναι σωτήριες, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε το να δημιουργήσουμε ένα χώρο και χρόνο για καθημερινό διαλογισμό στη ζωή μας είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε και το πιο όμορφο δώρο στον εαυτό μας. 

O ποιητής Rumi μας εκμυστηρεύεται:

Ιn your light I learned how to love.
In your beauty how to make poems.
You dance inside my chest,
where no one sees you, but sometimes I do
and that sight becomes this art!

Στο φως σου έμαθα ν' αγαπώ.
Στην ομορφιά σου να γράφω ποιήματα.
Χορεύεις στο στήθος μου,
Όπου κανείς δεν σε βλέπει,
εκτός από μένα κάποτε,
τότε που από το όραμα γεννιέται η τέχνη.

Mας εμπνέει επίσης αυτό το ίδιο το μονοπάτι, και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να μοιραστούμε τη δύναμη του μαζί σας και σας παροτρύνουμε ακούραστα προς «Νου Υγιή εν Σώματι Υγιεί» γιατί πιστεύουμε ακράδαντα σ' αυτή την αλήθεια.

Εν μέσω της κρίσης συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις πιο δυναμικές λύσεις για πρακτική, άσκηση, αισιοδοξία και πνευματική δύναμη. Επίσης συνεχίζουμε να δημιουργούμε πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα για όσους από εσάς είναι έτοιμοι να εμβαθύνουν περισσότερο στην πρακτική, να ακολουθήσουν το δρόμο της διδασκαλίας ή και να βελτιωθούν ως δάσκαλοι Γιόγκα και Πιλάτες.

Σας στηρίζουμε πάντα για να βρείτε τον καλύτερο, τον πιο δυνατό, αισιόδοξο, και πνευματικά εξυψωμένο εαυτό!

Με αγάπη,   
Η ομάδα του NYSY Studios
«Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί»


No comments:

Post a Comment