Thursday, December 4, 2014

Stormy night in Mani
Night sky split apart by luminous lightning.
The difference between
a clear luminous mind and a dark mind
can be one negative ( angry οr resentful) thought.
The moon now bursts through the clouds, shining. 

Νύχτα θύελλας στη Μάνη      
Νυχτερινός ουρανός σχίζεται από τη λάμψη της αστραπής.     
Η διαφορά ανάμεσα στον καθαρό φωτεινό νου και το σκοτεινό     
μπορεί να είναι μόνο μια αρνητική σκέψη (φθόνου ή θυμού).     
Η σελήνη τώρα ραγίζει τα σύννεφα, διάχυτο το ασημένιο της φως.     



Αγαπημένοι φίλοι,

Το NYSY σας στέλνει τη δροσερή και φωτεινή πνοή του για έναν όμορφο Δεκέμβρη.  Σας ετοιμάζουμε ωραία δρώμενα για τις γιορτές. 

Όσο για μένα να με συγχωρήσετε που λείπω συχνά στην Μάνη αυτό τον καιρό.  Διαλογίζομαι, κάνω πρακτική και γράφω τα βιβλία για το καινούργιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Abhaya Yoga, που ξεπήδησε από μέσα μου μετά από 30 χρόνια αφοσιωμένης πρακτικής και μελέτης πάνω σε πολλά είδη  Γιόγκα και διαλογισμού Ζεν.  ΗAbhaya Yoga γεννιέται σαν ένα σύστημα δυνατό και επίκαιρο: μέσα από το σώμα προσπαθώ να φτάσω στην καρδιά των ανθρώπων και να στείλω μια πνοή έμπνευσης:  "Eκφράσου από το βάθος, από την πρωταρχική κινητήρια δύναμη μέσα σου.  Βρες αυτή τη δύναμη.  Γίνε άφοβος/άφοβη."
Η διαφορά ανάμεσα στην οποιαδήποτε άσκηση και ένα σύστημα πρακτικής που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας είναι τρεις χαρακτηριστικές ποιότητες.  Αυτά είναι τα τρία θεμελιώδη κλειδιά στην πρακτική της Abhaya Yoga-και όχι μόνο. Πιστεύω ότι τα ίδια κριτήρια διέπουν και όλα τα είδη συνειδητής άσκησης είτε είναι Γιόγκα, Πιλάτες, χορός, πολεμικές τέχνες και ούτω καθεξής.

1) Η Θέληση/Ιccha,
ο σκοπός πίσω από αυτό που κάνουμε. Αν κάνουμε πρακτική για αν αποκτήσουμε υγεία θα γίνουμε υγιείς. Αν θέλουμε σωματική δύναμη θα αποκτήσουμε σθένος. Και αν επιδιώκουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τη βαθύτερη συνειδητότητα τότε όλο το ταξίδι μας θα είναι μια εμπειρία αυτογνωσίας και πνευματικής ανακάλυψης. 
  
2) Η Επίγνωση μέσα από την κίνηση.
Αποκτούμε γνώση και συναίσθηση μέσα από την επίγνωση κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας. Τα μέρη του εαυτού μας που είναι σφιγμένα, κολλημένα, αρνητικά συντονισμένα (και άρα ίσως νοσηρά) έρχονται στην επιφάνεια και με την επίγνωση, την αναπνοή και την κίνηση μπορούν να μεταλλαχθούν σε ρέουσα θετική ενέργεια αλλαγής και αναζωογόνησης.
Ο σεβαστός δάσκαλος Swami Satyananda είπε: «Στην κάθε πρακτική της γιόγκα υπονοείται η παρουσία του drashta /παρατηρητή, που βοηθά να έχει κάποιος επίγνωση και να παρατηρεί τον εαυτό του. Χωρίς επίγνωση, χωρίς  
drashta, 
 δεν υπάρχει γιόγκα. Στην γιόγκα λοιπόν δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει από το νου

3) Η Ευθυγράμμιση.
Η επίγνωση μας βοηθά να βρούμε την σωστή ευθυγράμμιση στην κίνηση του σώματος, του νου, και της καρδιάς. Όταν ευθυγραμμίζουμε το σώμα αισθανόμαστε την ελεύθερη ροή της ενέργειας ως ανακούφιση και ευεξία. Όταν ευθυγραμμίζουμε το νου ελευθερωνόμαστε από αρνητικούς τρόπους σκέψης που  μας περιορίζουν και μας ταλαιπωρούν. Και όταν ευθυγραμμίζουμε την καρδιά, ελευθερώνεται και ξαναγυρνά στη φυσική της χαρούμενη, ελεύθερη, και ευδαιμονική κατάσταση.   Σύμφωνα με τον Joseph Pilates "Contrology σημαίνει πλήρης συντονισμός του σώματος, του νου και του πνεύματος. Μέσω αυτού πρώτα αποκτάτε τον πλήρη έλεγχο του σώματός σας και, στη συνέχεια, μέσω της ορθής επανάληψης των ασκήσεων του, μπορείτε σταδιακά και προοδευτικά να ανακτήσετε το φυσικό ρυθμό και συντονισμό που σχετίζεται με όλες τις υποσυνείδητες δραστηριότητές σας. "
Για το Βούδα ο δρόμος της επιφώτισης και της ελευθερίας ήταν μέσα από την ευθυγράμμιση που μας φέρνει στο κέντρο, δηλαδή ο δρόμος της μέση οδού.

Με λίγα λόγια: Μέσα από την στοχευμένη συνειδητή άσκηση μπορούμε να βρούμε την δυναμική ευθυγράμμιση και ισορροπία που μας κάνει να αισθανόμαστε δυνατοί, αισιόδοξοι και άφοβοι. Έτσι ανακαλύπτουμε τον καλύτερο μας εαυτό και φτάνουμε το  πλήρες και ύψιστο δυναμικό μας.

Φίλοι μου, δεν είναι τυχαίο που εδώ και χρόνια σας υπενθυμίζουμε ότι σας στηρίζουμε για να βρείτε και να φτάσετε τον καλύτερο σας εαυτό.  Αυτό φιλοδοξούμε για σας και χαιρόμαστε να σας βλέπουμε έτοιμους και  πρόθυμους στον μεγαλύτερο και πιο όμορφο αγώνα της ζωής μας.

Καλό Δεκέμβρη από την ομάδα του ΝYSY.

Abhaya,

Βιβή  

No comments:

Post a Comment